Kalamaja muuseum koostas koos kohalikega „Kalamaja kokaraamatu“
„Kalamaja kokaraamat“ on jätk populaarsetele kokandusõhtutele ja mullusele retseptinäitusele ning avab piirkonna toidukultuuri ajalugu kohalike inimeste retseptide kaudu.
Tallinna Linnamuuseumi Kalamaja kogukonnamuuseum on loodud üheskoos Kalamaja elanikega. Kuna söök ja ühine söögivalmistamine liidab iga kogukonda, rajati Kalamaja muuseumisse kogukonna soovil avatud köök.
Üheks edukaimaks üritustesarjaks, mis korraldatud ühes kogukonnaga, on kujunenud kokandusõhtute sari „Kalamaja maitsed“, kuhu on oodatud kõik huvilised, et endiste ja praeguste Kalamaja elanike juhendamisel süüa teha, üheskoos aega veeta ning lõpuks ka oma kätetööl hea maitsta lasta. „Kalamaja maitsete“ õhtuil on valminud nii traditsiooniline külmlaud kui ka Brasiilia ja Mehhiko köögi hõrgutised.
Kokandusõhtud on menukad nii põliste Kalamaja elanike kui ka uusasukate seas. Ettevõtmisest inspireerituna oli 2023. aasta veebruarist aprillini Balti jaama turul Kalamaja muuseumi ja kohalike elanike koostatud välinäitus „Kuidas maitseb Kalamaja?“.
Kokaraamat on järg kokandusõhtutele ja näitusele. Raamat algab etnoloog Anu Kannikese ajaloolise ülevaatega, mis avab kohaliku toidukultuuri ajalugu ning on suurepärane sissejuhatus elanike jagatud retseptidele. Enamik neist on üles pildistatud kodudes, millest mõni on endiselt Kalamajas. Mõnelt fotolt leiab lauanõud, millega on lauda kaetud juba aastakümneid. Mõned on aga üles võetud Kalamaja muuseumi suvises aias, elutoas ning köögis.
Raamatus on kakskümmend kaheksa retsepti seitsmeteistkümnelt autorilt. On retsepte, nagu näiteks vanaema Bertha Marie piparmündipräänikud ja marineeritud angerjas, mis jäänud inimeste meeltesse ka siis, kui elutee on neid Kalamajast eemale viinud. On roogi, nagu Napoleoni kook ja spinatisupp, mida juba mitu põlvkonda Kalamajas valmistanud. Leidub ka täitsa uusi retsepte nagu täistaimsed sõrnikud õunte ja soolakaramellikastmega ning retsepte, mis on Kalamajja kaasa toodud kaugemalt: Võrumaalt, Mehhikost, Ukrainast ja Brasiiliast. Praeguseks on ka need, näiteks kaerakiisla ja chilaquiles saanud osaks Kalamaja maitsest.
„Kalamaja kokaraamat“ kuulub Tallinna Linnamuuseumi kokaraamatute sarja, kus on ilmunud juba „Peeter I kokaraamat“.
Raamatusarja on kujundanud tunnustatud kujundaja Angelika Schneider.
Raamatu koostaja on endine Kalamaja muuseumi kuraator ja praegune kogukonnasõber Maibel Napa.
„Kalamaja kokaraamatu“ toimetajad on Maarja Valk ja Klaire Kolmann ning fotode autor Tallinna Linnamuuseumi fotograaf Meeli Küttim.
Täname Kalamaja elanikke ja kogukonda, kes on oma retsepte jaganud ja kokandusõhtutel osalenud!
Kogumik on müügil Tallinna Linnamuuseumi filiaalides ja muuseumi e-poes.